Stress är ett vanligt inslag i många människors liv. Många har svårt att få ihop vardagslivet och det tillsammans med mycket på jobbet skapar inte sällan mycket stress. Det är inte stressen i sig som är det farliga utan det är avsaknaden av återhämtning som bryter ner kroppen och huvudet. Utöver sömnen går det att återhämta dig på olika sätt. Att ta ett varmt bad eller en varm dusch är ett sätt att få återhämtning efter en lång dag. Investera i en bra duschkabin där du kan stänga in dig och ta hand om dig själv en stund. En duschkabin är en väldigt smidig och bra duschlösning. Det finns flera modeller att välja mellan, hitta en som passar in i ditt badrum.

Planera in egentid i badrummet

När du duschar eller badar får du chansen att slappna av. Om du är mycket stressad kan det ta en stund att få kroppen att varva ned. Ta djupa andetag och fokusera på hur det känns att duscha eller bada. När du ska återhämta dig med en dusch eller ett bad är det en bra idé att se till att inte bli störd under tiden. Unna dig egentid i badrummet. Om det är svårt att få till kan du alltid planera in det i din kalender i förväg för att verkligen ha tid.

Belastningen påverkar hur mycket återhämtning som behövs

Återhämtning är faktiskt en nyckelfaktor för att du ska må bra och orka prestera. Sömn, vila, pauser i vardagen och att utföra olika aktiviteter som ger energi är olika former av återhämtning. Hur mycket återhämtning som du faktiskt behöver beror helt på hur stor belastningen är. Ålder, livsstil och hälsotillstånd påverkar också behovet av återhämtning. Återhämtning handlar om att varva ner och försöka stänga ner den biologiska energimobiliseringen som kännetecknas som belastning.

Stoppa energiläckage

För att må bra kan det även vara bra att försöka släcka olika energitjuvar i vardagen. Om du läcker energi är det svårt att helt komma igen. När du släcker ner saker som tar massor med energi samtidigt som du fokuserar på återhämtning kan du sakta men säkert börja må bättre. Det är inte farligt att ha perioder med hög stressbelastning men en sådan period behöver efterföljas av återhämtning. Om du inte prioriterar återhämtning hamnar du i en negativ spiral som påverkar ditt mående. Som med träningen är det en bra idé att planera in återhämtning och roliga saker som ger energi i kalendern för att de ska bli av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *