Sorg är något som kommer som ett brev på posten när större förändringar i livet sker. Det är en reaktion på en betydande förlust. Det är möjligt att uppleva sorg både när du förlorar en nära anhörig och när du separerar från en partner. När det kommer till att förlora en närstående finns det många bra sätt att klara av första tiden efter dödsfallet. Om du är den som ska ordna med begravningen är det en god idé att ta så mycket hjälp du kan. Genom att vända dig till en bra begravningsbyrå kan du både få stöd och hjälp. Ett tips är att du kollar in https://lovabegravning.se/ som ger personlig och trygg rådgivning. Gå in på https://lovabegravning.se/ och se vart din lokala begravningsbyrå finns. På https://lovabegravning.se/ kan du även enkelt boka ett möte eller få kostnadsfri rådgivning om du önskar det.

Ta hjälp i sorgen

Du kan själv bestämma hur mycket eller lite hjälp du vill ha av begravningsbyrån. Du kan även ta hjälp av dina vänner och närstående för att ta dig igenom den tuffa tiden. Var inte rädd för att räcka ut handen till andra. Begravningsceremonin är en viktig och naturlig del i sorgeprocessen. Det är ett slags avsked och du kan därifrån börja blicka framåt.

Sorg frambringar en kaskad av känslor

Sorgen kan frambringa en rad olika känslor som stundvis kan vara svår att hantera. Du behöver komma underfund med vad du behöver för att livet ska bli lite lättare att leva under perioden det känns som värst. Sedan är sorg ingen process som är helt linjär. Du kan ha bättre och sämre dagar. Det som du kan ta fasta på är att sorgen förändras med tiden. Sorg går egentligen aldrig över men de blir mindre smärtsam och avtar i styrka med tiden. Den blir lättare att hantera men det kan ta ett tag. Efter den mest intensiva perioden är det först året oftast tyngst.

Gör saker du gillar och som får dig att le

Det finns ingen mall för vad som är rätt sätt att sörja på. Sorg tar sig helt olika uttryck beroende på person. Sedan spelar relationen till den som dött, din livssituation och hur dödsfallet påverkar ditt liv roll. Att sörja tar enormt mycket energi och du kan behöva vila mycket. Du behöver ta hand om dig under denna period. Var snäll med dig själv och se till att få det basala behoven tillgodosedda som mat, sömn och motion. Att vara ute och röra på dig eller träna om du känner för det kan vara bra att göra. Det kan bidra till att du mår bättre. Fundera över vad som fick dig att le och må bra innan sorgen slog till. Sådana saker kan du försöka göra för att göra situationen lättare att hantera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *