Tillhör du de män som helst rakar bort skägget? Då är du långt ifrån ensam, många män föredrar en slätrakad look. Men om du även tillhör dem som får hudproblem av rakning kan det vara bra att se över dina rutiner. Att se till att ha rätt redskap är en viktig faktor att ta hänsyn till om du vill få en fin och slät hy efter rakningen.

Rakning – ett nödvändigt ont

Alla män har skägg, mer eller mindre. Oavsett hur bra eller dålig skäggväxt du har måste du förr eller senare raka dig om du vill bibehålla ett slätrakat utseende. Hur ofta du behöver raka dig beror på din skäggväxt. Vissa män måste raka sig varje dag medan andra kommer undan med ett par gånger i veckan. Dock är det många män som ogillar rakningen och hellre skulle vilja lägga tiden på något annat. För en del innebär rakning nästan ett blodbad, vilket skapar ett obehag och ovilja att raka sig. Men rakning ska varken göra ont eller vara obehaglig av andra orsaker. Med rätt redskap och rätt teknik kan rakningen snarare bli en trevlig liten stund av egentid.

Investera i rätt produkter

För att du ska kunna bibehålla ett rakat yttre bör du ha rätt produkter nära till hands. De kan hjälpa dig att göra rakningen enklare och mer skonsam för huden. Det finns många produkter för rakning ute på marknaden och du kan därför själv välja vilka produkter som passar dig bäst utifrån din budget eller preferenser. Det du behöver är:

  • En rakborste.

Rakborsten är speciellt utformad för att kunna skumma upp raktvålen, men även raklödder kan användas ihop med en rakborste utan problem. Dessutom gör rakborsten det enkelt att applicera löddret i ansiktet utan att löddret förstörs.

  • En rakhyvel eller kniv.

Faktum är att du inte bara behöver en rakhyvel eller kniv utan flera. Rakhyvlar är oftast engångsartiklar och kallas därför ofta för engångsrakhyvlar. Trots det går det utmärkt att använda dem flera gånger, men inte hur många många gånger som helst. Se till att ha möjlighet att enkelt kunna byta ut rakhyveln till en ny omkring var tredje till var femte gång, beroende på hur mycket skäggväxt du har. Ha även tillgång till flera knivar och en bra slipsten.

  • En raktvål eller raklödder.

För att kunna utföra en så smidig och bekväm rakning som möjligt är det viktigt med ett bra raklödder eller en raktvål. En sådan ska fungera som en skyddande barriär mellan hud och hyvel/kniv samt mjuka upp hårstråna. Dessutom innehåller de vårdande ingredienser, vilket hjälper till att återställa huden efter rakningen.

Använd rätt teknik när du rakar dig

Att använda rätt teknik under rakningen är minst lika viktigt som att använda rätt produkter. Tänk på att vara noga med hygienen innan du sätter igång med rakningen. Smuts och bakterier har nämligen lättare för att tränga in i huden och skapa inflammationer när en rakhyvel eller kniv har skrapat upp hudytan. Att ta en dusch och göra huden och hårstråna varma, rena och mjuka inför rakningen bidrar till ett bättre slutresultat. Raka även medhårs. Då minskar risken för irritation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *